Смъртта на единствената жена, получила най-престижната награда за математика - Медалът

...
Смъртта на единствената жена, получила най-престижната награда за математика - Медалът
Коментари Харесай

Как смъртта на математичката Мариам Мирзахани руши табута в Иран

Смъртта на единствената жена, получила най-престижната премия за математика - Медалът на Фийлдс, Мариам Мирзахани разрушава табута в нейната татковина Иран, написа Euronews. 

Мирзахани умря на 40-годишна възраст от рак. Тя напуща Иран през 1999 година и е професор в Станфорд от 2008 година

След гибелта на Мирзахани, иранските държавни вестници нарушиха прецизното предписание за женско облекло в страната, като отпечатаха нейни фотоси без хиджаб или друго, което да покрива главата ѝ. 

Това обаче, което се чака да има по-дълготрайно отражение, е, че депутатите настояха за промяна, която да спре приключването на мозъци от страната. 

Те желаеха децата на иранка и чужденец да могат да получават иранско поданство. В момента законът урежда противоположния случай - в случай че иранец е женен за чужденка, децата им получават иранско поданство. 

Това има отношение към Мариам Мирзахани, чийто брачен партньор е чех, а щерка им няма иранско поданство и мъчно може да посети страната. 

Не е ясно дали Мирзахани е имала предпочитание да се върне в Иран със фамилията си, само че тя е подала молба щерка ѝ да получи иранско поданство. 

Изтичането на мозъци от Иран е един от големите проблеми в страната. 

Иранският министър на науката, проучванията и технологиите Реза Фараджи Дана разгласи през 2014 година, че всяка година към 150 000 високообразовани хора напущат страната, което се равнява на загуба от 150 милиарда $ за стопанската система. 

Има въпреки всичко знаци на смяна. Иранците, получили образованието си в чужбина, изключително когато то е обвързвано с бизнес, могат да получават повече пари в Иран. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР